MI TÖRTÉNT VELÜNK?

MEDDIG ÉRDEMES KERESNÜNK A TŰT A SZÉNAKAZALBAN?

A válasz attól függ, hogy mit szeretnénk tenni a tűvel. 
Érdemes-e érte szétszednünk az egész szénakazalt?


MIT TEGYÜNK?

HALLGASSUK MEG EGYMÁST, ez a legfontosabb!

MONDJUK EL a gondolatainkat, sőt az érzéseinket is! Mi az, ami minket foglalkoztat? Mi az, ami jó az életünkben? Mit szeretnénk másképpen? Hogyan gondoljuk? Mi esett rosszul? Mi az, ami jól esett?

KÉRDEZZÜNK! Mi a másik véleménye? Hogy oldaná meg? Mit szeretne? Mit javasol? Mi az, amiben azonos a nézőpontunk? Miben különbözünk?

BESZÉLJÜK MEG, vessük össze a nézeteinket! Ne az legyen a fontos, hogy kinek van igaza, hanem az, hogy megtaláljuk a mindenki számára a legkedvezőbb megoldást.

NÖVELJÜK EGYMÁS ÖNBIZALMÁT! Mindannyian értékesek vagyunk, és mindannyian egy kicsit másban.  Dicsérjük meg egymást!  Éreztessük, hogy fontos nekünk, és néha mondjuk el, hogy miért.

FOGADJUK EL, hogy a másik fél nem olyan, mint mi. Attól szép a világ, hogy mindannyian mások vagyunk. Biológiai adottságon és évezredes hagyományokon alapul, hogy egy nőnek más a gondolat- és érzelemvilága, mint egy férfinak. Ne is várjuk el, hogy ugyanolyan legyen, így kerek a világ!

KÖSSÜNK KOMPROMISSZUMOKAT? Igen, néha szükséges, de legyünk egyensúlyban! Ne az legyen, hogy az egyik fél mindig alul marad!

HA MÁR NEM TALÁLJUK MEG EGYMÁSSAL  a vezérfonalat, nem megfelelő a hangnem, állandósulnak a veszekedések, elmaradnak a közös programok, a beszélgetések … Nos, ekkor gondolkozzunk el rajta, hogy érdemes-e szakemberhez fordulnunk, aki segít megindítani az egymás közti párbeszédet. Így akarunk-e továbbra is élni vagy adunk még esélyt magunknak rendbe tenni a kapcsolatunkat?

A MEDIÁTOR KÖZVETÍTÉSÉVEL fény derül a konfliktus okára és mindkét fél megelégedésének megfelelő megoldás jön létre.